Untitled

Rukise peakondiiter Marju Männik

Rukise ägeda kollektiiviga liitus mõned kuud tagasi uus peakondiiter Marju, kes juba enda lühikese siinoldud aja jooksul on meie magusavalikus pannud puhuma mitmed uued ja põnevad tuuled. Seetõttu otsustasime, et oleks õige aeg ta kiirete asjatoimetuste juurest korraks kõrvale tõmmata ja veidi rääkida.

Järgnevalt toomegi teieni intervjuu meie andeka magusameistriga, kes kõige muu hulgas avaldab ka, mida uut ja huvitavat Rukise valikusse lisandunud ning lisandumas on!

marju

Tere, Marju! Liitusid meie meeskonnaga paar kuud tagasi – kuidas oli uues kohas ja meeskonnas alustada?

Tere! Liitusin tõesti Rukise ägeda kollektiiviga mõned kuud tagasi. Uues kohas alustada on loomulikult väga põnev ja meelierutav. See on täpselt nagu sügisel ilmade jahenedes külma järvevette hüppamine – alguses hirmutav, aga tead, et varsti hakkab hea.

Millal ja kuidas tekkis Sul huvi enda valdkonna vastu?

Kondiitritoodete ja üldiselt toidutegemise vastu algas huvi juba väikese tüdrukuna. Hakkasin umbes 13-aastaselt organiseeritult kookide retsepte koguma. Lõikasin ajakirjadest koogiretseptid koos piltidega välja ja kiletasin kataloogidesse, hiljem juba kokaraamatud ja netiavarused. Loomulikud pidid pere ja sõbrad kõik katsetused ära sööma. Õnneks ei kurtnud nad selle üle kunagi.

Kus oled eelnevalt töötanud?

Töötasin 6 aastat Heidi Park Kondiitriäris, kus tegime torte väga erinevateks puhkudeks – nii presidendi külalistele kui ka lasteaialastele. Sealt sain hindamatu kogemustepagasi ja arenesin hobikondiitrist professionaalseks peakondiitriks. Olen väga tänulik mulle usaldatud ülesannete eest ja soovin Heidi Parkile põnevaid väljakutseid tordimaastikul!

Miks otsustasid liituda just Rukise kollektiiviga?

Mulle on alati meeldinud hea eestimaine tooraine. Olen Lõuna-Eestist pärit ja naudin kookide tegemist sellest, mis meie enda aiast leida võib. Rukise kohvikus on mul vabadus selle ideega ja palju värskete kodumaiste toorainetega mängida.

Sinu tulekuga on magusvalikus toimunud ka mitmeid uuendusi – räägi täpsemalt, millised uued ja põnevad hõrgutised viimaste kuude jooksul välja on tulnud?

Kindlasti soovitan proovida Astelpaju-pihlaka juustukooki. Minu lemmik astelpaju on seal mõnusas koosluses valge šokolaadi ja siidise toorjuustuga. Eriti luksuslik on Sarapuupähkli juustukook, mis on muide täiesti laktoosivaba. Meestele ja julgetele naistele soovitan kindlasti ka tumeda õlle trühvlit, mis valmib meie enda pruulitud tumedast õllest. Põnev maitseüllatus ootab aga kõiki piparmünditrühvli sees. Tee kõrvale soovitan aga uusi Spelta-mustsõstra küpsiseid.

Uusi tooteid on testi välja tulnud väga palju. Milline nendest on Sinu enda isiklik lemmik?

Kõik on omamoodi suurepärased, kuid kui pean valima, ütleksin, et tumeda õlle trühvel.

Untitled2

Kuskohast ammutad inspiratsiooni uute ja põnevate toodete loomiseks?

Minu inspiratsioon algab enamasti toorainest. Hetkel paelub mind näiteks pihlakas. Vormistuse leian tihti reisidelt, kus alati proovin võimalikult palju endale tundmatuid hõrgutisi.

Kui tihti on plaanis edaspidi uusi asju Rukise magusavalikusse juurde tuua?

Uuendusi teeme pidevalt. Igal hooajal ja tähtpäeval tuleb meil midagi uut ja põnevat välja. Ideid mul jätkub!

Kas saad ka juba avaldada, milliseid põnevaid hõrgutisi lähiajal oodata võime?

Päris täpselt veel küll avaldada ei saa, kuid võin anda vihje, et praegu otsib teed koogiletile Eesti rabade kaunitar – murakas.

Kuidas üldse toimub uue tootega väljatulemise protsess – kes otsuse vastu võtavad, mille põhjal hindavad ning kui kaua võib pärast idee tekkimist aega võtta toote letile jõudmine?

Mina mõtlen välja idee, vormistan selle ja esitlen seejärel peakokale. Kui maitsed ja välimus peakokale sobivad, läheb toode hindamiseks omanikele. Kui sealt tuleb positiivne tagasiside, hakkame tegelema toote letilejõudmisega. Üldiselt aga on mul erinevaid ideid nii palju, et umbes pool nendest tsensuuri ei läbi.

Mis on kõige parem asi kondiitri ameti juures? Mis aga kõige raskem?

Kõige parem on see, et umbes 99,99% mu tööst pakub inimestele rõõmu ja rahulolu, erinevalt näiteks trammi kontrolöri tööst. Kõige raskem on aga see, et ma pean ka ise kogu aeg kooki ning teisi maiustusi sööma ja see võib teadagi kehakaalule halvasti mõjuda.

_DSF4425

Kas Sul on põnevaid töövõtteid või tehnikaid, mida meeldib kasutada?

Mu viimane katsetus on ise erinevate marjade ja puuviljade kuivatamine ning suhkrustamine. Niimoodi saab maitsvat eestimaist toorainet edukalt ka talvel kasutada.

Mida pead enda suurimaks saavutuseks?

Loodan, et suurimad saavutused on alles ees. Naljaga pooleks võin väita, et kondiitrimaastikul olen ainuke peakondiiter, kes on läbinud Otepää Ironman 70.3 võistluse 😊

Mida Sulle tavaliselt kodus süüa teha meeldib? Kas tööl saab juba kokkamisest isu täis või teed meeleldi ka õhtuti kodus süüa?

Teen meeleldi süüa ka kodus, kui vähegi aega on. Idee algab loomulikult jällegi toorainest, näiteks hetkel võin vabalt valmistada kolmekäigulise õhtusöögi seeneteemadel.

Mis on Sinu lemmikuks nö lihtsaks toiduks, mida teed siis, kui kiirelt midagi head süüa tahaks?

Püreesupp. Kõige parem on see, et püreesuppi saab valmistada just sellest, mis parasjagu kapis leidub. Hetkelise seenevaimustuse raames siis näiteks kukeseentest.

Kas vastutad Rukise kondiitriosakonna eest üksinda või on see pigem kollektiivne kohustus?

Oleme Rukise kohvikus üks meeskond ja vastutame kõik koos selle eest, et klient saaks parima kogemuse ning tahaks ikka ja jälle tagasi tulla. Seega on osakonna toimimiseks oluline, et absoluutselt iga inimene pühenduks ning annaks endast alati parima.

Kas hoiad silma peal ka toidutrendidel ja kulinaarsel moel? Kui palju need mõjutavad Rukise sortimenti?

Jah, loomulikult. Hoian pidevalt silma peal maailma koogitrendidel ja sealt leian ka ideid, mida katsetada meie kodumaise toorainega. Nagu varasemalt ka mainitud, ammutan alati ideid välismaal olles ning avardan seal erinevaid kondiitriärisid ja kohvikuid külastades enda silmaringi.

_DSF4271

Mis on Sinu lemmik toit/kook/tort Rukise menüüs?

Muidugi on mul palju lemmikuid ka meie magusate hõrgutiste seas, kuid pean esile tooma meie oma ahjus tehtud rukkileiva, sest terve kohvik on hommikuti mõnusat leivalõhna täis ning sellele on täiesti võimatu vastu panna.

Kui Sa ei oleks kondiiter, siis kellena sooviksid töötada?

Tippsportlasena.

Kuidas Sulle meeldib enda vaba aega veeta? Mis on Sinu nn stressimaandajaks?

Mulle meeldib vabal ajal eelkõige looduses viibida. See on üheltpoolt lõõgastav ning maandab seega hästi stressi, teiselt poolt jällegi ka tervisele väga kasulik.

………….

Pärast seda toredat intervjuud tänasime meie suurepärast magusameistrit ning lasime tal uute koogikatsetustega edasi toimetada. Loodetavasti leidsite postitusest põnevat lugemist ning tulete juba varsti ka ise meie uusi hõrgutisi proovima

Peatse kohtumiseni!
Kohvik-pagarikoda Rukis

Jäta kommentaar

Sinu emaili aadressit ei kuvata.