Presidendiballi tordi retsept

Eesti Vabariigi 100. sünnipäev on lähenemas ning selle puhul otsustasime enda blogis jagada ühte erilist retsepti. Mõned kuud tagasi Nami-Nami ja Presidendi Kantselei poolt korraldatud EV100 juubelitordi konkursil pärjati võitjaks just meie muraka-kodujuustu tort ning seda pakutakse ka selleaastasel vastuvõtul. Enne retsepti jagamist toome aga teieni tordi autori, meie andeka peakondiitri Marju Männiku vastused küsimustele selle kohta, kuidas tordi retsept üldse sündis ning kuidas kavatseb tema piduliku päeva veeta.

——————————————————————————————————————————————————–

.

Kuidas tekkis mõte luua just selline tort? Kuskohast ammutasid inspiratsiooni?

Inspiratsiooni EV100 juubelitordi jaoks ammutasin loodusest. Käin sageli looduses matkamas ja tordi välimus kujunes just loodusest. Tahtsin kindlasti kasutada murakat, mis on 100. aasta juubelile vääriline luksuslik eestimaine tooraine. Must leib sümboliseerib musta mulda. Lisaks samblik, mis on uudne ja huvitav tordi lisand.

.

Kaua võttis aega retsepti lõplik väljatöötamine?

Tegin umbes 5 erinevat varianti enne lõplikku tulemust. Õige maitse väljatöötamiseks kulus aega kokku ligikaudu nädal.

.

Kuidas plaanid ise sellel aastal Eesti Vabariigi aastapäeva tähistada? Kuidas oled varasematel aastatel tavaliselt tähistanud?

Varasematel aastatel olen üritanud jõuda matkarajale ja õhtul koos kiluleibadega presidendi vastuvõttu jäginud. Sel aastal olen loomulikult Eesti Vabariigi juubeliballil ja vaatan, et mu tort jõuaks presidendi külaliseteni  just nii nagu peab.

.

Mida võib leida Sinu EV100 pidulaualt?

Kiluvõileivad.

.

Kui kaua peaks aega varuma, et muraka-kodujuustu torti ise kodus küpsetada? Kas on veel mingeid häid nippe, mida oskad anda nendele, kes retsepti kodus järele proovima hakkavad?

Tordi valmistamine on suhteliselt lihtne, aga aega peaks varuma umbes 2 tundi, kuna erinevad kihid vajavad mõnda aega külmas olemist. Nipp ongi selles, et tuleb rahulikult iga kihi külmumine kannatlikult ära oodata.

.

Kõikidel, kes torti proovida tahavad, kuid ise küpsetada ei jõua, on võimalus seda koju tellida või ka kohapeal Rukises nautida. Kauaks meistriteos teie juurde müüki jääb?

Tort on meie kohviku klientide seas väga populaarne ja jääb müüki niikauaks kuni kestavad Eesti Vabariik 100 juubelitähistamised. Seda on võimalik tellida ka meie e-poe kaudu: https://rukis.ee/toode/presidendiballi-tort/

——————————————————————————————————————————————————–

.

Nüüd aga kõige tähtsam ehk siis meie muraka-kodujuustu tordi retsept:

.

Koostisosad

Tordipõhi:

80 g tumedat šokolaadi

50 g võid

50 g maapähklivõid või sarapuupähklipastat

50 g purustatud Digestive-küpsiseid või vahvlipuru

50 g purustatud röstitud musta leiba

30 g suhkrut

Murakatäidis:

350 g murakaid

100 g moosisuhkrut

30 g vett

20 g köömnelikööri “Kristallkümmel”

5 želatiinilehte (10 g)

Kate:

8 g želatiini (4 lehte)

120 g piima

200 g valget šokolaadi

50 g köömnelikööri “Kristallkümmel”

200 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

150 g kodujuustu

Põdrasamblik karamellis:

põdrasamblikku

100 g vett

100 g suhkrut

3 g sidrunhapet soovi korral

Kaunistuseks:

murakaid

ettevalmistatud samblikku

röstitud rukkileivapuru

 

Valmistamine

Valmista esmalt ette karamellistatud põdrasamblik. Kuumuta suhkur ja vesi kuni tekib ühtlane siirup. Kui soovid hapukamat tulemust, lisa sidrunhape. Kasta sambliku tutid siirupisse ja jäta küpsetuspaberile kuivama üleöö.

Valmista põhi: Sulata šokolaad. Lisa või, maapähklivõi, vahvel, leib, suhkur. Sega ühtlaseks. Vajuta lahtikäiva vormi põhja (20 cm) ja pane külma.

Murakatäidis: Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit. Kuumuta murakad, moosisuhkur ja vesi. Keeda 5-10 min. Võta tulelt, sega juurde kuivaks pigistatud želatiinilehed ja lisa köömneliköör. Vala jahtunud murakatäidis leivapõhjale. Pane külma u. 30 minutiks.

Täidis: Paisuta želatiin külmas vees. Kuumuta piim ja sulata selles paisunud želatiinilehed. Vala segu tükeldatud valge šokolaadi peale ja sega ühtlaseks. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa kodujuust. Sega vahukooretäidis jahtunud valgešokolaaditäidisega. Lisa köömneliköör ja vala vormi. Lase seista külmas üleöö.

Kaunista murakate, röstitud rukkileivapuru ja maitsvaks töödeldud samblikuga.

Nipid ja soovitused:

  • Külmutatud murakate asemel võib kasutada murakamoosi, sel juhul suhkrut pole vaja lisada. Kuumuta potis u 400 g murakamoosi (nt purgitäis Küllus rabamurakamoosi) ja sulata selles želatiin  (4 lehte, leota esmalt külmas vees) koos veega. Sega juurde köömneliköör.

 

Head katsetamist ja imelist lähenevat Eesti Vabariigi aastapäeva 😉