Vastlakukkel-Kohvik-Rukis

Kõik vastlakuklitest – traditsioon ja tänapäev

Pühadekalendri kohaselt on vastlapäev päev enne seitsmenädalast paastu, mis lõpeb kiige- ehk munadepühaga. Kuigi vastlapüha traditsiooniline herne- või oasupp koos seajalgadega on meie menüüs juba ammusest, on tänapäeva vast oodatuim magustoit ehk vastlakukkel, alles hiline liituja. Kus või kuidas seda magusat maiust traditsiooniliselt tehti ja söödi ning kuidas ta meie lauale jõudis, vaatame kohe lähemalt.

Kuigi pole teada, kes ja kus esimese vastlakukliga hakkama sai, on vastlakuklite tegemine sajandite vanune Rootsi traditsioon. Eestlastele sai see maius omaseks 16.-18. sajandil, kui Eesti oli osa Rootsist.

Sarnaselt meile oli vastlapäev rootslastele paastueelne püha ja päev mil keha korralikult kinnitada. Rootslaste jaoks see paastu traditsioon lõppes aga pärast 16.-17. sajandi Protestantide reformatsiooni ning vastlakukleid hakati nautima igal paastu aegsel teisipäeval. Päev sai hüüdnimeks Fettisdagen ehk paksukeste teisipäev.   

Kõige kirevam lugu sel maiusel on vast Rootsi Kuninga Adolf Fredriku surm 1771. aastal. Surma õhtul sõi Adolf Fredrik homaari, kaaviari, hapukapsast, suitsuheeringat, šampanjat ja magustoiduks 14 kuningliku suurusega vastlakuklit (rootsi keeles semla). Otseselt ei saa küll vastlakukleid süüdistada, kuid arvatakse, et neil võis olla käsi kuninga magusas mõrvas. Siiski olenemata tegelikust põhjusest ei tasuks seda “kuninglikku” rekordit kodus proovida üle trumbata. 

semla

Rootsi traditsioonide kohaselt on vastlakuklid martsipani või mandlitäidisega ja suhkruta vahukoorega nisupätsid, mida maiustati leotatult piimas ja lusikaga.

Tänapäeval nauditakse neid kuivalt tee või kohvi kõrvale ja täidiseks on kujunenud moos ja/või vahukoor ning meie põhjanaabrid kasutavad veel martsipani või moosi ja vahukoort.

Vaatame lähemalt, kuidas käis nende vastpandamatute maiuste kombekohane valmistamine.

Traditsiooniliste vastlakuklite retsept

Traditsioonide kohane retsept 15-18 vastlakukli valmistamiseks näeks välja umbes selline:

Kuklite jaoks läheb vaja:

  • 25 grammi värsket pärmi või 6 grammi kuivpärmi
  • pool tassi/120ml  leiget vett
  • pool  tassi/120ml täispiima
  • kolmandik tassi 120g  + eraldi pool teelusikatäit suhkrut
  • 1 kuhjata teelusikatäis soola
  • 1 õrnalt klopsitud muna
  • 1 teelusikatäis kardemoni
  • pool tassi/115g/120 ml sulatatud võid
  • 3 kuni 3.25 tassi/375 – 400g sõelutud jahu – sõelutud jahuga tulevad kuklid kohevamad

Glasuuri jaoks läheb vaja:

  • 1 munakollane
  • 1 teelusikatäis koort

Traditsiooniliseks mandlitäidiseks läheb vaja:

  • 1 munavalge
  • pool tassi purustatud mandleid
  • kolmveerand tassi tuhksuhkrut

Kui ei valmista traditsioonide järgi võib ka kasutada lihtsalt lemmikut moosi.

Vahukooreks ja viimistluseks läheb vaja:

  • suur pakk 35% vahukoort
  • pool tassi suhkrut

Kaunistamiseks ja veelgi magusamaks, kuid ebatraditsionaalseks, kogemuseks võib kasutada ka šokolaadi glasuuri.

Enne valmistamist

Tõsta kõik koostisosad, välja arvatud vahukoor, 1-2 tundi enne valmistamist külmikust välja, et oleksid valmistamise hetkel toasoojad.

Kuklite valmistamine

Alusta lahustades pärm ja pool lusikatäit suhkrut poole tassi leige veega. Lase pärmil paar minutit aktiveeruda. Samal ajal klopsi teises kausis kokku leige piim, sulavõi, õrnalt pekstud muna ja vala see kokku pärmilahusega.

Lisa kaussi veel kardemon, jahu, suhkur ja sool ning sega leivamasinaga kuniks tainas on ühtlane ja õrnalt kleepuv. Käsitsi segades sõtku kuni tainas tuleb kätelt lahti, siis tulevad kuklid head ja kohevad. Puhasta kausi seinad taignast, et kogu mass oleks ühes ja kata kauss rätikuga ning jäta 40-45 minutiks sooja kohta kerkima. Näiteks radiaatori äärde, soojustatud põrandale või madalal (30-40ºC) temperatuuril ahju.

Kui tainas on kerkinud kahekordseks, võta rätt pealt ära ning sõtku veel minutike ja jäta 5 minutiks puhkama. Valmista ette ahjukandik ja aseta sellele võiga määritud küpsetuspaber.

Seejärel lõika või rebi peopesa suurused taignatükid ning rulli käe ja laua vahel pallideks ning laota 5 cm. vahedega ahjukandikule. Lase pallidel kerkida umbes 30 minutit või kuni on silmnähtav, et on taas kerkinud kahekordseks.

Keera ahi 175ºC peale ja mõnusalt pehme kooriku saamiseks pane ahju keeva veega täidetud keraamiline või klaasist kauss.

semlor

Kui taignapallid on kerkinud kahekordseks, määri nad pealt kokku muna-koore glasuuriga ja pane nad ahju umbes 15 – 20 minutiks. Samal ajal võid hakata valmistama mandlitäidist.

Kui kuklid on saavutanud kuldpruunika värvuse, võta nad ahjust välja ja jäta korraks jahtuma.

Mandlitäidise valmistamine

Vahusta kausis munavalge pehmeks vahuks, sega sellele sisse purustatud mandlid ja tuhksuhkur ning kata kauss rätikuga

Mandlitäidise asemel võib julgelt kasutada oma lemmik moosi, kuid ära liialt vedelat moosi kasuta, muidu liguneb kukkel läbi ja moos nõriseb süües laiali.

Vahukoore valmistamine

Traditsioonide kohaselt peetakse vahukoore suhkruga segamist patuks. Kui aga oled maias ja kavatsed traditsiooni murda, siis vahusta vahukoor kausis umbes poole tassi suhkruga. Esialgu vahusta umbes 30 sekundit aeglasema sätte peal, seejärel keera säte põhja ja vahusta kuniks koor on kohev, ega voola.

Vastlakuklite valmistamine

Lõika kuklitelt katus pealt ja rebi sisse väike nõgus auk kuhu panna supilusikatäis mandlitäidist või moosi. Kata vahukoorega, pane katus peale tagasi ja raputa peale tuhksuhkrut. Kui oled eriti maias, tee veel šokolaadi glasuuriga triibud peale.

Naudi või hoia jahedas kuni nautimiseni.

Kui aga pole endal aega või raatsimist meisterdada, siis tule külla ja naudi meie kirsi- või mustikatäidisega vastlakukleid kohapeal või osta karbiga kaasa.

Plaanid kaasa osta suuremale seltskonnale? Anna meile soovi suurusest teada numbril +372 517 3261 või info@rukis.ee ja saame veenduda, et kukleid oleks Sinu tulekuks piisavalt.

Rukis-vastlakuklid

Lõbusat vastlapüha!

Jäta kommentaar

Sinu emaili aadressit ei kuvata.